Jubileumjaar en CD presentatie ‘Ondas de um mesmo mar’

Haarlemse Capoeiravereniging Senzala de Santos Holland viert jubileumjaar:
Brazilië in muziek en beweging.

Ter ere van het tienjarig bestaan, lanceert de Haarlemse Capoeiravereniging Senzala de Santos Holland op 3 mei de CD “Ondas de um mesmo mar” (vrij vertaald: “Golven van eenzelfde zee”). Deze CD met zelfgeschreven Capoeiraliedjes, is opgenomen in studio Le Roy te Amsterdam en werd financieel mogelijk gemaakt door het crowdfundingplatform Voordekunst. Van 26 t/m 31 mei viert de vereniging haar tienjarig bestaan met een workshop-week en Batizado (koordenwisseling) waarvoor vele internationale gasten zijn uitgenodigd.

In de Capoeira is muziek net zo belangrijk als de bewegingen. Het afgelopen jaar hebben de leden van de vereniging hard gewerkt aan het schrijven van Capoeiraliedjes. Het resultaat is vanaf 3 mei te beluisteren op de CD “Ondas de um mesmo mar”. Deze werd geheel gefinancierd door crowdfunding.

De jubileumweek en de Batizado worden mede mogelijk gemaakt door het VSB fonds. Een Batizado is een feestelijke ceremonie waarbij de leerlingen van de vereniging spelen met de genodigde Mestres (meesters/leraren), uit onder andere Brazilië, Spanje, Frankrijk en Griekenland. Daarmee laten de leerlingen zien wat ze hebben geleerd.

Naast het tienjarig bestaan van Senzala de Santos in Haarlem, viert de vereniging dit jaar dat oprichter professor Geraldo Coutinho 20 jaar Capoeira speelt. Ook het “afstuderen” van de twee oudste leerlingen (Edward Lee en Sly Sampimon) is reden voor een feestje. Zij behalen na tien jaar hun diploma-titel ‘formado’ waarmee zij officieel in de traditie van Senzala de Santos les kunnen geven. Deze traditie is ontstaan vanuit de filosofie van Mestre Sombra uit Santos (SP Brazilie), die speciaal voor de gelegenheid naar Nederland komt. Zowel hij als de Haarlemse vereniging wijden zich aan het overdragen van de Capoeiracultuur. Daarbij staat sociaal-culturele uitwisseling centraal, via scholen, bedrijven en overheids-instellingen, nationaal en internationaal.

“We willen meer mensen kennis laten maken met de cultuur, geschiedenis en de waarden van Capoeira. De Batizado en de CD presentatie zijn een manier om dit te bereiken. Dat hier behoefte aan is, bleek al tijdens de succesvolle financiering van de CD via het crowdfunding-platform Voordekunst. Het is goed om te merken dat er genoeg mensen zijn die waarde hechten aan projecten als deze.” aldus prof. Geraldo Coutinho.

De lancering van de CD op zaterdag 3 mei is vrij toegankelijk voor publiek bij aanmelding via senzaladesantos@gmail.com. Vanaf 15:00 uur start de CD presentatie in de Ambonstraat 2a (gratis parkeren). De Batizado vindt plaats op zaterdag 31 mei in ‘Seinwezen’, Kinderhuissingel 1, vanaf 14:00 uur. Entree: €10,-

Meer informatie: www.senzaladesantos.nl

Please like & share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *