Mestre Geraldo

Wie is Mestre Geraldo Coutinho?

Mijn naam is José Geraldo da Silva Coutinho en ik ben geboren op 20 mei 1975 te Santos in de provincie Sao Paulo, Brazilië.

Mijn eerste contact met Capoeira was in 1994 tijdens een surf vakantie in het zuiden van Brazilië. Daar zag ik een hele mooie Capoeira roda. Het was niet de eerste keer dat ik dit meemaakte maar het was wel de eerste keer dat een roda zo oprecht klonk. Deze roda had kinderen, jongeren, volwassen, zowel mannen als vrouwen. Iedereen klapte en zong mee en werden omgeven door een fijne energie en het geluid van de berimbau die hun lichamen ritme gaf.

Omdat ik graag fysiek een betere conditie wilde krijgen voor het surfen, besloot ik, teruggekeerd in Santos, met capoeira te beginnen. Twee vrienden namen me mee naar de school van Mestre Sombra de Capoeiravereniging Senzala de Santos. Vanaf dat moment heeft de Capoeira mijn leven in elk opzicht veranderd.

Toen ik in 2003 het voorstel kreeg om de Capoeira filosofie van Senzala de Santos, Mestre Sombra uit te dragen in Nederland, heb ik deze uitdaging met hart en handen aangegrepen. Vandaag de dag ben ik sinds 2004 verbonden met de groep in Haarlem waarmee ik samen Capoeiravereniging Senzala de Santos Holland heb opgezet. Dit doe ik met goedkeuring en mentorschap van mijn leraar Mestre Sombra, die al decennia bouwt aan de capoeira in Santos met zijn vereniging Senzala de Santos.

In augustus 2002 ontving ik mijn diploma en titel: ‘Formado’ van Mestre Sombra. In juni 2005 kreeg ik, tijdens de viering van het 30 jarig bestaan van de vereniging Senzala de Santos, mijn gradatie als ‘Monitor’. (zie foto’s) In augustus 2010 behaalde ik mijn graad als Professor in de Capoeira. Op 31 Mei 2014, tijdens de viering van het 10 jarig jubileum Capoeiravereniging Senzala de Santos Holland in Haarlem, kreeg ik de graad van Contra-Mestre da Senzala de Santos (Brazilië, Mestre Sombra). In de zomer van 2023 ontving ik de graad van Mestre uit handen van Mestre Sombra (Santos, Brazilië)