Mestre Sombra

Wie is Mestre Sombra?

Mijn naam is Roberto Teles de Oliveira, ik ben geboren op 6 februari 1941 in Santa Rosa de Lima (in de staat Sergipe) in het noorden van Brazilië. Mijn eerste capoeira-beweging leerde ik toen ik 7 tot 10 jaar oud was.

Vanaf dat moment ontstond mijn nieuwe leven. Ik ontdekte het deel van mezelf wat Capoeira ademde en hier ben ik ook gaan leven, later beseffende dat dit leven ook een deel van mijn familie was. Nooit heb ik geweten dat mijn familie uit dit leven kwam en mijn vader slaaf is geweest. Capoeira was het leven wat in opstand kwam tegen de onderdrukking van de slaven.

In 1960 was ik al volwassen en wilde niet meer op de straat Capoeira spelen. Ik verhuisde naar Santos in de staat Sao Paolo waar ik Mestre Olívio Bispo dos Santos heb leren kennen. Ik vertelde hem dat ik graag zijn Capoeira wilde leren en wij hebben een afspraak gemaakt voor een Capoeira roda. Hij zag mij spelen en zei dat ik discipline moest leren. Iets wat hij mij heeft bijgebracht.

Begin jaren ’70 probeerde ik vele malen om een Capoeira school te openen, maar dat was moeilijk in die tijd. In 1973 is het me uiteindelijk gelukt om een ruimte te vinden in Vicente de Carvalho in Guaruja, vlakbij Santos. Toen heb ik mijn school associaçao de Capoeira Zumbi genoemd, maar aan het einde van hetzelfde jaar verhuisde ik naar Santos en heb ik een nieuwe ruimte geopend die ik associaçao de Capoeira Senzala de Santos noemde. Op 2 juni 1975 was alles rond met vergunningen en kon ik de ruimte echt mijn school noemen.

Tot op de dag van vandaag bestaat mijn school nog steeds. Ik heb veel Mestres en Formado’s opgeleid en ze hebben nu scholen over de hele wereld, iets wat mij veel voldoening geeft.