Senzala Holland

Capoeiravereniging Senzala de Santos Holland

Wij zijn een vereniging van enthousiaste mensen die in de loop der jaren de veelzijdigheid van de Capoeira hebben mogen ontdekken en ervaren. We geven Capoeiralessen voor volwassenen en kinderen in Haarlem.

Wat is capoeira?
Capoeira is een levendige cultuur, ontstaan in het koloniale tijdperk van Brazilië en ontwikkeld door slaven die hun lichaam gebruikten als wapen ter verdediging tegen hun onderdrukker. Zij vonden een manier om de overheersers te misleiden door hun gevecht te camoufleren als dans. De bewegingen zijn gebaseerd op het bestuderen van het dierenrijk.

Vandaag de dag wordt capoeira in de maatschappij gezien als een belangrijk instrument voor sociale integratie van iedereen ter wereld. Capoeira geeft energie, zelfvertrouwen en versterkt het ritmegevoel en de innerlijke veerkracht. Daarnaast maak je kennis met de Braziliaanse taal en cultuur. Onze lessen bestaan uit beweging en muziek.

‘Capoeira is een instrument dat ons kan helpen om dag in dag uit onze innerlijke balans te vinden’
Mestre Geraldo Coutinho

Onze ervaring in Haarlem
In 2004 is het allemaal begonnen toen de Capoeira van Senzala de Santos naar Nederland werd gebracht door Contra Mestre Geraldo. Hij bracht ons het zaadje van Senzala, ‘Semente da Senzala’. Onder deze naam hebben we in de loop der jaren vele shows en workshops gegeven en verschillende evenementen georganiseerd. Na het laatste evenement in juni 2011 ontstond de behoefte om onze naam te veranderen naar ‘Senzala de Santos Holland’. Dat hebben we in april 2012 gevierd met een Batizado. In maart 2014 vierden wij het 10-jarig bestaan van de Capoeira uit Santos hier in Nederland. Tijdens dat evenement hebben we tevens onze CD, met door de leerlingen zelf geschreven liederen, gelanceerd.

De lessen worden afwisselend gegeven door Monitor Ahmed, Monitora Maaike en Monitora Andrea, onder begeleiding van Mestre Geraldo Coutinho die regelmatig extra workshops geeft.

Download hier ons CV

Jubileum CD

Jubileum CD