Over Capoeira

De geschiedenis van capoeira

Capoeira, vaak omschreven als een Braziliaanse vechtdans is ontstaan vanuit vrijheidsdrang in de tijd van de slavernij. Ten tijde van het koloniale tijdperk in de 16de eeuw werden de eerste tot slaaf gemaakten naar Brazilië gebracht om op suikerrietplantages te werken. Capoeira werd gecreëerd door (afstammelingen van) Afrikanen die als tot slaaf gemaakten in Brazilië terecht kwamen.

De tot slaaf gemaakten trainden hun lichaam om zich te verdedigen en het zelfs wanneer nodig, als moordwapen te kunnen gebruiken. Zij vonden een manier om de onderdrukker te misleiden door hun gevecht met muziek te camoufleren als dans. Zodoende bleef de efficiëntie van hun strijd door de heren van de plantages onopgemerkt.

Bij het ontwikkelen van de bewegingen liet men zich inspireren door aanvals- en verdedigingsbewegingen van dieren.

Mestre Sombra:
‘Capoeira é expressão maxima da cultura de um povo’
‘Capoeira is de meest complete uitdrukking van de cultuur van een volk…’
Lees meer over Mestre Sombra.

De oorsprong van het woord Capoeira
Capoeira zou zijn afgeleid van het Tupi-Guarani, (taal van de inheemse bevolking van Brazilië) caa-ampuam-era (een geoogst veld) of co-puera (oude plantage). Het is de plek die de Afrikaanse gevangenen (tot slaaf gemaakten) gebruikten voor het in praktijk brengen van hun vindingrijkheid, creatie en amusement. De plaats waar Capoeira is ontstaan.

Capoeira in de moderne tijd
De cultuur van capoeira wordt gebruikt als gereedschap om op verschillende manier te onderwijzen, door spel, door muzikaliteit, in de vorm van instrumenten en ritmes, liederen met verhalen van een volk, bewegingen die bijdragen aan de ontwikkeling van de lichamelijke coördinatie en vandaag de dag ook als gereedschap voor sociale integratie.

Nadat capoeira al in 2008 in Brazilië werd erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid door het Instituto do Patrimônio Histórico e Artista Nacional (IPHAN), werd het eind 2014 ook als zodanig erkend door de UNESCO.

C.M. Geraldo Coutinho:
‘Capoeira is een instrument dat ons kan helpen om dag in dag uit onze innerlijke balans te vinden’
Lees meer over C.M. Geraldo Coutinho.

Capoeira volgens Senzala de Santos Holland
Sport, onderwijs, vrijetijdsbesteding, acrobatiek, filosofie, poëzie, dans, vechtkunst, vriendschap, familie, respect, strategie, muziek, cultuur.
Lees meer over capoeira bij Senzala de Santos Holland.