Afro Braziliaanse cultuur komt tot leven in het Hart van Haarlem

Capoeira workshops met een boodschap

Na het succes van vorig jaar, organiseert de Haarlemse Capoeiravereniging Senzala de Santos Holland, de tweede editie van de bijeenkomst “Vivencias na Capoeiragem” (vrij vertaald: “Ervaringen in de capoeira”). Van 18 t/m 20 november kunt u deelnemen aan diverse workshops van internationale gasten.

In Brazilië, het ontstaansland van capoeira, wordt op 20 november de sterfdag van vrijheidsstrijder Zumbi herdacht: “dia da consciencia negra” (vrij vertaald: dag van het zwarte bewustzijn). Met name binnen de Afro Braziliaanse gemeenschap geldt Zumbi (net als de capoeira) als een symbool van vrijheid. Zumbi werd in vrijheid geboren in Quilombo dos Palmares: een toevluchtsoord voor gevluchte slaven. De krijgers van Palmares verdedigden zich onder andere met capoeira tegen aanvallen van de Portugese koloniale macht. Nadat Zumbi als kind gevangen werd genomen door de Portugezen, keerde hij jaren later terug en werd leider van deze bijzondere plek. Toen hij zo’n 15 jaar lang aan het hoofd van Palmares stond, gaf Zumbi zijn leven voor de algehele vrijheid van iedereen die gedwongen was in slavernij te leven.

Vinvencias na Capoeiragem” staat dan ook in het teken van uitwisseling en bewustwording van de cultuur en oorsprong van de capoeira ten tijde van de koloniale periode in Brazilië en de raciale strijd om gelijkheid die daarop volgde. De vereniging wil met dit evenement het belang onderstrepen van de rol die capoeira speelt in de gelijkheid van mensen onderling zowel in het verleden als in de toekomst. In het kader van internationale uitwisseling rondom deze thematiek, nemen leerlingen uit verschillende landen als Spanje, Duitsland, Engeland en Nederland, deel aan de workshops.

Tijdens de eerste editie van het evenement in 2015 kwam Mestre Paulinho, die al ruim 15 jaar werkzaam is in Athene, naar Nederland. Dit jaar is Mestre Ediandro uitgenodigd. Hij onderwijst al meer dan 20 jaar de capoeiracultuur in Barcelona. Daarnaast worden en lessen gegeven door Contra Mestre Geraldo (Haarlem) en door Professor Cavalo (Spanje) die eerder dit jaar de in Haarlem samengestelde expositie “Toekomstbeelden: een generatie verbonden in capoeira” tentoonstelde in zijn school Capoeira Canigó in Espai Palmares, Barcelona. Deze tentoonstelling bestond uit kindertekeningen en gedichten van de jongste generatie capoeiristas uit binnen- en buitenland en had tot doel een brug te slaan tussen de internationale beleving van de capoeiracultuur en de Haarlemse samenleving.

 

Deelnemen aan één of meerdere workshops van 18 t/m 20 november kan door een mail te sturen aan senzaladesantos@gmail.com. Vrijdag 18 november vindt de workshop plaats van 19:00 – 22:00 in Hart Haarlem (Kleine Houtweg 18), zaterdag 19 november van 10:30 – 19:00 bij SRO (gymzaal aan de Werfstraat in het Nelson Mandelapark) en zondag 20 november van 11:00 – 15:00 uur op laatstgenoemde locatie. De kosten voor het hele weekend bedragen € 65,- of € 25,- per dag. Kinderen kunnen het hele weekend of losse lessen meedoen voor € 10,-.

Meer informatie: senzaladesantos.nl / facebook.com/senzaladesantos.nl

FlyerA4_Encontro Holland 2016_NL

 

 

 

 

 

 

 

Please like & share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *