Haarlemse Capoeiravereniging verbindt generaties met expositie

Ter ere van het twaalfjarig bestaan, organiseert de Haarlemse Capoeiravereniging Senzala de Santos Holland, de expositie “Toekomstbeelden: een generatie verbonden in capoeira.” Deze tentoonstelling bestaat uit kindertekeningen en gedichten van de jongste generatie capoeiristas uit binnen- en buitenland. Hiermee wil de vereniging een brug slaan tussen de internationale beleving van de capoeiracultuur en de Haarlemse samenleving. Van 23 t/m 28 mei viert de vereniging haar twaalfjarige bestaan met een uitwisselingsweek met workshops en Batizado (koordenwisseling) waarvoor vele internationale gasten zijn uitgenodigd. Na de expositie in Haarlem, zullen de werken ook tentoongesteld worden door Capoeira Canigó in Espai Palmares, Barcelona.

De expositie geeft op speelse wijze en vanuit verschillende perspectieven antwoord op de vraag “Wat betekent de capoeiracultuur voor jou?” Naast de Haarlemse kindergroep dragen ook capoeirascholen uit onder andere Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje, Griekenland en Brazilië bij aan de tentoonstelling en worden diverse basisscholen betrokken bij het project, dat mede mogelijk wordt gemaakt door het VSB Fonds.

“Met oog op de toekomst van capoeira, zetten wij tijdens de uitwisselingsweek onze jongste generatie leerlingen in het zonnetje. Iedere dag ervaar ik hoe de capoeiracultuur bijdraagt aan sociale integratie door de verschillende manieren waarop we ervan kunnen leren: door ludiek en tactisch spel, bewegingen gebaseerd op het dierenrijk, sensitiviteit, muzikaliteit, de cultuur en gezongen verhalen van een volk. Daarom is het zo belangrijk om capoeira een plek in het Nederlandse cultuurlandschap te blijven bieden.” aldus contra-mestre Geraldo Coutinho.

Nadat capoeira al in 2008 in Brazilië werd erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid door het Instituto do Patrimônio Histórico e Artista Nacional (IPHAN), werd het eind 2014 ook als zodanig erkend door de UNESCO. In meer dan 150 landen is capoeira als levende cultuur aanwezig.

Alle activiteiten tijdens de uitwisselingsweek met als titel “O futuro depende de nos” (vrij vertaald: “Wij maken de toekomst”) dragen bij aan het versterken van de capoeiracultuur, zowel internationaal als hier in Nederland. Doelstellingen zijn kennismaking met- en bewustwording van de capoeiracultuur, educatieve ontwikkeling, culturele uitwisseling en verbinding van generaties.

Ook tijdens de Batizado – de feestelijke ceremonie waarbij de leerlingen spelen met de genodigde Mestres (meesters/leraren) uit verschillende landen om te laten zien wat ze hebben geleerd – staan de kinderen centraal en geven zij een muziekpresentatie.

De expositie is te bezoeken op woensdag 25 mei tussen 16:00 en 17:00 uur en tijdens de Batizado in de bovenzaal aan het Spaarne, Hendrik Figeeweg 1Z, en is woensdagmiddag vrij toegankelijk bij aanmelding via senzaladesantos@gmail.com of op uitnodiging. De Batizado vindt op diezelfde locatie plaats op zaterdag 28 mei vanaf 14:00 uur. Entree Batizado: € 10,- (gratis parkeren).

Voorbereidingen voor de muzikale presentatie en expositie ”Toekomstbeelden: een generatie verbonden in capoeira”

Flyer Batizado 2016 met expo zwart

 

 

 

 

 

 

Digitale flyer Batizado: “Wij maken de toekomst”

Please like & share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *